Vad är Make a Move?

Make a Move riktar sig till kommuner som vill öka rörelsen bland sina invånare på ett långsiktigt och hållbart sätt. Satsningen bygger på rörelseförståelse som förhållningssätt, tvärsektoriell samverkan och främjande av rörelse inom flera olika arenor.

Make a Move leds av RF-SISU Västra Götaland och drivs med ekonomiskt stöd från Västra Götalandsregionen.

Jag är mer tillåtande och litar på barnens förmåga att klara av risker.

/ Förskolepedagog

Rörelseförståelse

Rörelseförståelse handlar om att hitta de verkliga anledningarna till att vi tycker om att röra på oss.

/Dean Kriellaars, världsledande expert i rörelseförståelse

Vi vill att fler personer ska känna att man kan, vågar och vill vara med i aktivitet i olika sammanhang genom hela livet.

/ Emelie Lilja, Make a Move

Rörelsemotorn

Samverkan

Regional samverkan – Lokal samverkan – Tvärsektoriell samverkan inom kommun

Samverkan är en av grundpelarna för Make a Move. Genom tvärsektoriell samverkan på såväl regional som lokal nivå, skapas förutsättningar för ökad samsyn, modifierade arbetssätt och nya insatser med rörelseförståelse i fokus.

Regional samverkan

För att främja samverkan på regional nivå har Make a move skapat Rörelserådet i Västra götaland. Hör möjliggörs strategisk samverkan mellan kommun, region, näringsliv, akademi och civilsamhälle. Rörelserådet innefattar idag 9 olika organisationer och samordnas av RF-SISU Västra Götaland.

Syftet med Rörelserådet är att:
• Bidra till att rörelse lyfts högre upp på agendan
• Idé- och erfarenhetsutbyte över organisations- och sektorsgränser
• Utveckla och synkronisera olika aktörers aktiviteter/insatser
• Hjälpa varandra att applicera Rörelseförståelse inom olika arenor
• Möjliggöra forskning och nyttja akademisk expertis för utvärdering och effektmätning

För mer information om Rörelserådet och aktörerna som ingår, läs här


Lokal samverkan

Make a move banar också väg för tvärsektoriell samverkan på lokal nivå. För kommuner som arbetar med Make a move som modell, rekommenderas att etablera ett lokalt rörelseråd. Här finns representation från kommunen, verksamheter inom regionens regi (t ex BVC, BUMM, Ungdomsmottagning), Fritidsbanken, lokalt näringsliv, lokala föreningar/civilsamhällsaktörer, RF-SISU Västra Götaland samt representanter från målgruppen (unga, äldre, vårdnadshavare), mfl.

Det lokala rörelserådets syfte är att fånga upp olika målgruppers behov och önskemål, förenkla idé och erfarenhetsutbyte samt möjliggöra gemensamma rörelsefrämjande insatser.


Tvärsektoriell samverkan inom kommunen

Den tredje dimensionen av samverkan är samverkan inom kommunens olika verksamheter. För att lyckas med ett rörelsefrämjande arbete i kommunen är samverkan mellan förvaltningar/sektorer centralt. Metoder och verktyg som Make a Move använder, tar därför extra stor hänsyn till att just möjliggöra och förbättra den tvärsektoriella samverkan inom kommunen.

Flera arenor

Ingen organisation kan på egen hand åstadkomma ett samhälle som uppmuntrar rörelse och deltagande: arbetet måste göras inom flera sektorer och på alla samhällsnivåer. Make a Move strävar efter att fler aktörer ska inse vikten av rörelseförståelse och bidra till ett rörelserikt samhälle på en bredd av olika arenor. Detta går i linje med slutbetänkandet, SOU 2023:29, från Kommittén för främjande av fysisk aktivitet.

Rulla till toppen