
Hur går det till?
Genom ett arbetssätt baserat på rörelseförståelse, tvärsektoriell samverkan och föreningssamverkan inom olika arenor har Make a Move en modell för hur rörelse kan integreras i kommunens ordinarie verksamheter.
När en kommun ansluter sig till Make a Move får den ett omfattande initialt stöd – både i form av kompetensutveckling och processtöd. Med tiden förs ägandeskapet över till kommunen själv, vilket säkerställer att arbetet kan fortsätta och utvecklas inom ramen för kommunens egna strukturer och mål.

Flera arenor
Make a Move verkar inom flera centrala kommunala verksamhetsområden (förskola, skola, samhällsplanering, fritid samt vård och omsorg). Under en treårsperiod har initiativet testats inom dessa arenor i samarbete med två pilotkommuner – Mölndals stad och Lidköpings kommun – där nya metoder för att främja rörelse utvecklats och prövats i praktiken. Make a Move stöttar kommuner i att ta ett helhetsgrepp där många delar av kommunen involveras i ett rörelsefrämjande arbete.
Tvärsektoriell samverkan
En av Make a Moves främsta styrkor är förmågan att fungera som katalysator för intern samverkan. Genom att knyta samman nyckelpersoner från olika förvaltningar skapas nya nätverk där rörelse får en naturlig plats. Denna tvärsektoriella samverkan bidrar till att rörelse inte blir en isolerad insats, utan ett gemensamt utvecklingsområde som kan genomsyra hela kommunens styrning och verksamhetsutveckling. Make a Move kan stötta i utformning av arbets- och samverkanstrukturer inom en kommun samt i uppbyggnad av lokala rörelseråd.
Rörelseförståelse
Genom riktad kompetenshöjning inom rörelseförståelse stärks både strategiska beslutsfattare och operativa medarbetare. Make a Move erbjuder utbildningar föreläsningar och nätverksträffar på grundläggande som nischade till olika professioner och verksamheter. När hela organisationen delar ett gemensamt förhållningssätt till rörelse skapas bättre förutsättningar för samverkan, initiativkraft och innovativa lösningar. Det blir enklare att identifiera möjligheter, bygga broar mellan verksamheter och arbeta mot ett gemensamt mål: ett mer rörelserikt samhälle för alla invånare.
Föreningsliv
Make a Move möjliggör samverkan med lokalt föreningsliv för att främja rörelse för olika målgrupper. Genom detta nyttjas den kraft och kompetens som finns inom civilsamhället för att möjliggöra positiva rörelseupplevelser. Vi ser föreningslivet som en viktig samarbetsaktör inom samtliga arenor. Make a Move erbjuder stöd i utformning av samverkansstrukturer. Det kan t ex handla om prova-på-aktiviteter för förskolor, anpassade aktiviteter för barn med särskilda behov i samarbete med barnhälsovård, aktiviteter för seniorer i samarbete med vård och omsorg, mm.
”De viktigaste nycklarna för att driva arbetet är att ha väldigt bred representation från så många förvaltningar som möjligt. Vi har också sett att det varit viktigt att få in det i ordinarie styrprocesser.”
/ Johanna Nygren, Folkhälsosamordnare i Mölndals stad
Goda exempel
Nedan presenteras konkreta exempel på insatser och utvecklingsarbeten som har genomförts inom ramen för Make a Move.