Rörelseförståelse + kampsport = win-win

Pilo Stylin är barn- och ungdomsansvarig för Svenska Budo och Kampsportsförbundet. De använder rörelseförståelse för att uppnå många vinster: locka fler till sporten, göra träningen glädjefylld för alla och lära skolbarn att bråka på ett bra sätt.

Vikten av att sprida rörelseförståelsen i samhället är självklar för Pilo Stylin. Han föreläste på International Physical Literacy Conference 2023 i New York på temat ”Physical Literacy, rough and tumble play and martial arts”. Med många år inom kampsporten har han sett en tydlig förändring i nybörjarnas fysiska förutsättningar. 

”Barn och ungdomar som kommer idag är i sämre skick än de var för ett antal år sedan. För att vi ska kunna träna dem på samma sätt så måste vi börja på ett annat ställe. Vi behöver se till att de kan grundläggande rörelseförmåga.”

Unikt i kampsporten är att deltagare på alla nivåer, från motionärer till elit, inte sällan tränar tillsammans. Då blir det extra viktigt att varje individ får chans att utmanas på sin egen nivå och får positiva upplevelser. 

Sänker trösklarna och ökar glädjen

Förbundet använder bland annat rörelseförståelsens principer till att guida kommuner att utforma sportanläggningar på ett rörelsestimulerande sätt, utveckla sänka-trösklar-aktiviteter för att fler människor ska hitta in i kampsporten och utbildar sina instruktörer för att öka rörelseglädjen i träningen.

En tydlig vinst för Pilo Stylin är aha-upplevelserna som kommer med att se verksamheten genom ett rörelseförståelse-filter: att ompröva träningsrutiner som äventyrar rörelseglädjen och hitta nya, mer inbjudande sätt.

”Som när vi låter barn och vuxna stå och vänta och titta på när andra gör aktiviteter, istället för att se till att alla är aktiva samtidigt. Vilken effekt ger det att vi har publik när man som nybörjare ska göra något nytt? Det skapar ju negativa upplevelser.”

Kamplek i skolan

Förbundet bidrar också till att sprida rörelseförståelsen bredare i samhället, bland annat genom skolsamverkansprojektet Kamplek i skolan, där man uppmuntrar till så kallad riskfylld lek på skolidrott, raster och fritids. I skolan är det vanligt att man förbjuder bråkiga eller stökiga lekar. Men de är viktiga för barns utveckling: de övar samspel, riskmedvetenhet och fysiska färdigheter. 

I filmen ovan berättar Pilo Stylin hur rörelseförståelse och kampsport stärker varandra. 

Rulla till toppen