”Äntligen, Folkhälsomyndighetens rekommendationer för barns skärmtidsanvändning är här! Forskningen visar att skärmtid hämmar barnens motoriska utveckling. Samtidigt vet vi sedan länge att motorisk utveckling och en bred rörelseförmåga är nyckeln till en fysisk aktiv livsstil genom livet, vilket i sin tur leder till bättre hälsa. Känner man sig fysiskt kompetent vågar man prova nya aktiviteter och då minskar risken att bli stillasittande.”
Beatrix Algurén är docent i idrottsvetenskap på Institutionen för kost- och idrottsvetenskap vid Göteborgs universitet och sitter med i Make a Moves rörelseråd. Hon välkomnar de nya rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten och ser möjligheter till att barn får mer utrymme till lek och rörelse.
”Genom fysisk aktivitet, lek och rörelse främjas inte bara den fysiska hälsan utan även utvecklingen av sociala och kognitiva förmågor och bidrar till välbefinnande. Fysisk aktivitet anses ofta vara en universalmedicin, och barn har dessutom en naturlig drivkraft att röra sig. Tyvärr har den naturligt aktiva vardagen blivit utkonkurrerad av lättillgänglig, skärmtid, där barn missar möjligheten att utmana sina motoriska förmågor och öva på att bedöma risker via leken.
Rekommendationerna är ett steg mot att begränsa en av vår tids stora tjuvar från aktiv fritid och kommer att ge mer utrymme för lek och rörelse. Lek och rörelse är också i fokus inom ramen för Make a Move – regionens tvärsektoriella satsning för ett rörelserikt samhälle. Förskollärare får utbildning och coaching om rörelseförståelse, vilket leder till ett tillåtande förhållnings- och arbetssätt som uppmuntrar till mer rörelse bland förskolebarn. Den sociala och fysiska miljön är båda viktiga faktorer som påverkar barnens lust och glädje att vara aktiva, vilket bidrar till utveckling av allsidig rörelseförmåga och en långsiktig motivation för en fysisk aktiv livsstil.
Låt oss fortsätta arbetar tillsammans mot ett rörelserikt samhälle, med mindre skärmtid och bättre välbefinnande i alla åldrar!”
Vidare läsning för den som är intresserad av faktorer som påverkar barnens motoriska utveckling från Algurén B et al. hittar du här.