Mölndals stad samlas för ett rörelserikt samhälle

”Det är unikt att samla medarbetare från så många olika förvaltningar för att skapa samsyn kring hur vi skapar ett rörelserikt samhälle.” Grim Jernudd, från Change the game, är imponerad över att Mölndals stad involverar så många för att få fler att röra på sig i kommunen.

Som en av pilotkommunerna i Make a Move samlade Mölndals stad representanter från olika förvaltningar för att ta del av Grim Jernudds kunskaper inom rörelseförståelse och hur man med hjälp av det kan skapa förutsättningar för mer rörelse bland invånarna i kommunen.

”Under dessa dagar är medarbetare från olika förvaltningar såsom vård och omsorg, tekniska, skola, kultur och fritid samlade och det är just det vi tror är nyckeln till förändring, att vi från alla olika håll gör förändringar i kommunens verksamheter för att skapa förutsättningar för att fler ska våga, kunna och vilja röra på sig.” säger Julia Hildorzon, projektledare Make a Move.

Rörelserika miljöer
Grim Jernudd från Change the Game föreläste under två dagar och startade med temat rörelserika miljöer med rörelseförståelse som förhållningssätt. Åhörarna fick reflektera över hur miljöerna ser ut idag. Finns det alternativ för alla och vad är bra och mindre bra miljöer för att människor ska röra på sig? Involverar vi de som ska använda miljöerna när vi utformar dem? Och inte minst, hur kan vi skapa miljöer som är hållbara utifrån ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt perspektiv? Åhörarna fick med sig flera konkreta förslag på förändringar att göra för att få fler att våga, vilja och kunna röra på sig runtomkring i kommunen.

Daniel Forsander och Matilda Karlsson från fritidsverksamheten i Brattåsskolan, har varit med som pilotskola i Make a Move det senaste läsåret. Efter föreläsningen kommer de att jobba ännu mer med att involvera barnen när det handlar om utformningen av skolgården och Daniel hittade ett konkret exempel från föreläsningen att jobba vidare med direkt. ”Jag skulle vilja jobba vidare med en hinderbana av material som vi redan har, och att barnen själva får vara med att utforma och utveckla den över tid.” Genom att barnen involveras i utformningen kan de känna en stolthet över vad de skapat och det blir en plats som passar dem, där de vill vara.

Positiva rörelseupplevelser
De engagerade åhörarna fick också lära sig mer om positiva rörelseupplevelser, det vill säga hur man som ledare av aktiviteter kan utforma aktiviteter som gör att utövaren får en positiv upplevelse av att röra på sig och också vill fortsätta röra på sig i olika sammanhang. Grim lyfte begrepp som åskådareffekt, självbestämmandeteorin och ickelinjär pedagogik som viktiga delar att ha med sig i sitt ledarskap. Små förändringar i hur vi utformar aktiviteterna kan göra stor skillnad för upplevelsen hos utövaren, vilket kan bereda väg för att få fler att vilja delta och fortsätta röra på sig hela livet.  

Tina Wall från kultur och fritidsförvaltningen har ändrat förhållningssätt till rörelse under sin tid i projektet, vilket också märks i hennes privata liv. ”Barnen har ju en inre vilja av att röra på sig. Nu låter jag barnbarnet hoppa i alla vattenpölar och jag kan se hur glädjen sprudlar. Det behövs inte så stora förändringar för att göra skillnad”.

Viktiga riktlinjer för fortsatt arbete
För att på riktigt kraftsamla kring frågan om ett rörelserikt samhälle i kommunen samlades också styrgrupp och projektgrupp i Mölndals stad och satte viktiga riktlinjer och aktiviteter för det fortsatta arbetet.

Med gemensamma krafter skapar Mölndals stad möjligheter till förändring och i en positiv anda fortsätter vi det påbörjade arbetet för ett mer rörelserikt samhälle för invånarna i kommunen. Ta del av filmen för att se när deltagarna själva fick testa på enkla övningar som lockar till både rörelse och skratt!

Rulla till toppen