Mölndal summerar: konkret förändring som lönar sig

När Mölndal summerar sin förflyttning som pilotkommun med Make a Move har mängder av konkreta framsteg skett. Utöver ökad rörelse ser man andra positiva ringar sprida sig på vattnet, som färre kränkningar på skolgården och minskad ensamhet bland äldre. Samt en glädjande ekonomisk insikt: det krävs inte mycket för att rörelsen ska ge effekt i rena kronor och ören.

Det bubblar i Mölndal, konstaterar Johanna Nygren, folkhälsosamordnare och projektledare för pilotsatsningen på Make a Move.

”Nu kan man plötsligt höra medarbetare som vi inte känner prata om Make a Move. Vi har börjat märka av en förändrad syn på rörelse och nya arbetssätt ute i organisationen”, säger hon i kommunens summering inför Rörelserådet: hur långt har vi kommit och vart siktar vi framåt?

Efter drygt två år som pilotkommun står det tydligt att stora positiva effekter kan komma av små kursförändringar där man skruvar på invanda tanke- och arbetssätt. I dag har 285 förskoleelever och drygt hälften av eleverna i Mölndals grundskolor nåtts av satsningen, och arbetet pågår för att ännu fler ska beröras – och röra på sig.

En lång kavalkad av exempel presenteras från olika delar av kommunen.

Valås och Kyrkängens förskola samt Valås- och Almåsskolan har tillsammans instiftat nya årliga traditioner. Till Föreningsdagen kommer idrottsföreningar och låter barn från fem till tretton år testa nya aktiviteter. Det som brukar vara skolans årliga löprunda omvandlades till Valås OCR, med rörelseglädje även för dem som inte gillar att springa: klättra, hoppa, gå balansgång och spurta förbi lärare med vattenpistol längs banan. På förskolan blev skoljoggen till en Bamsejogg där även de yngsta barnen fick gå baklänges, hoppa och smyga sig i mål.

En storvinnare blev skolans nya planering av aktiviteter för varje rast, där eleverna bjuds in till gemensam lek. Ensamhet, utsatthet och sysslolöshet har minskat med den ständiga närvaron av en vuxen med flagga och musik på skolgården.

Ändringarna har visat sig medföra långt större vinster än värdefull rörelse. Färre kränkningar anmäls och konflikterna har minskat på skolgården. Istället ökar kamratskapen, elevernas fokus under lektionerna och tilltro till den egna förmågan. Förskolebarnen kan komma trygga och förväntansfulla till den första skoldagen, då de redan bekantat sig med både skolmiljön och de äldre barnen.

I ett av Mölndals mest socioekonomiskt blandade område, Balltorp finns utmaningar såsom att det finns få föreningar vilket medför en låg andel föreningsaktiva och en relativt stor andel sysslolösa. Här testade man att implementera Make a Move-principerna på områdesnivå för ökad trygghet, gemenskap och hälsa. Utan större investeringar har man uppnått positiva skillnader. En uppmärkt aktivitetsslinga i mitt i området har blivit populär, med organiserade promenader varje vecka. Öppen gympasal på Balltorpsskolan kombineras med utbildning för unga ledare, som håller i aktiviteter för barnen i området. Och dagen Utekul i Balltorp lockade 150 områdesbor med grillning, hinderbana och prova-på med Fritidsbanken och Scouterna. Allt detta har åstadkommits på blott ett halvår. Framöver finns också planer på att involvera skolornas träslöjdslärare för att skapa alternativa lekmiljöer i Balltorpsskogen tillsammans med barn från förskola och skola och en barnkulturdesigner.

En byggworkshop livar upp omgivningen för barn i Gunnebogatans boende för nyanlända. Där fanns en tom gård utan några som helst lekredskap, för barn som kanske mer än de flesta behöver distraktionen och välmåendet som leken ger. Kommunen tog med föreningen Växtvärket och bjöd in boendets barn och föräldrar till att snickra och måla tillsammans.

Resultatet blev ett antal färgglada lådor som flyttas runt på gården och används för att leka, fika och klättra på, eller vad som faller de boende in. Bygget tände också en gnista inte minst hos mammor som aldrig tidigare hållit i ett verktyg. Stolthet och meningsfullhet är positiva bieffekter.

Lindome aktivitetsplats hade utan vidare reflektion kunnat bli till en sedvanlig fotbollsplan där främst pojkar rör sig, men nu tog man ett annorlunda grepp med rörelseglädje i centrum. Boende uppmuntrades att lämna förslag, och resultatet blev en dynamisk aktivitetsplats med parkour, pulkabacke, multisportplan, klätterställningar, hängplats, grillning och en festlig puckelbollplan där bollen kan rulla åt vilket håll som helst. Då sätts rigida regler ur spel och friare lek tar över.

Fler friska år är satsningen för Mölndals äldre som handlar om hur vi i samverkan kan skapa möjligheter för fler friska år genom ökad rörelse, fler sociala sammanhang och minska ofrivillig ensamhet. En del av detta är Senior Sport School där 25 seniorer varje termin får besöka olika föreningar och vara fysiskt aktiva tillsammans. Tennis, capoeira, bågskytte och badminton – totalt har de testat fler sporter än många barn gör idag. Minskad ofrivillig ensamhet är en lika stor avsikt som ökad rörelse, och effekten är tydlig. Tidigare grupper har fortsatt träffas för att spela badminton, bowla och äta en bit mat.

Den ökade rörelsen på alla håll ger direkt vinster även i kronor och ören. Det är en tydlig slutsats från kommunens sida. I Mölndal har man räknat fram att det räcker att en enda person per år i seniorgrupperna minskar sitt behov av hemtjänst, så har satsningen lönat sig.

Lägg därtill de ungdomar som hittar hem i en idrott istället för att fördriva tiden med skadegörelse eller otrygga sammanhang. Skolbarn som hittar en ny vän i leken istället för att hamna i utanförskap och stillasittande. Med mera, med mera. Vi ser fram emot att följa utvecklingen i en kommun som upplever sig ha hittat ett recept för framgång på många fronter.

Rulla till toppen