Barn och unga är numera stilla under större delen av sin vakna tid.

Folkhälsomyndigheten 2024, Artikel 24105

Forskning och kunskap

Vi rör oss mindre än någonsin

Vi har aldrig tidigare haft så mycket kunskap om hur viktigt det är att röra på sig – men ändå rör vi oss mindre än någonsin. Vardagen är mer stillasittande för både barn och vuxna. Endast 22 % av flickor och 44 % av pojkar når rekommendationen om en timmes daglig fysisk aktivitet och få vuxna når Folkhälsomyndighetens mål på 150 minuter i veckan. Många utvecklar inte längre grundläggande rörelseförmågor som att springa, hoppa och kasta, vilket begränsar möjligheten och viljan att vara aktiv. Detta skapar en distans till något vår kropp är gjord för – med allvarliga konsekvenser för hälsan. För att vända stillasittandets negativa utveckling räcker det inte med kunskap – vi måste skapa ett samhälle där rörelse är självklar, lustfylld och tillgänglig. Där människor möts i den miljö de befinner sig i och får ett inre driv att vilja vara aktiva – för bara då kan vi bygga en friskare, gladare och mer motståndskraftig befolkning.

Samverkan – en nyckelkomponent för förändring
Ingen aktör kan ensam skapa ett rörelserikt samhälle. För att nå alla individer och alla generationer krävs tvärsektoriellt samarbete på flera nivåer. Rörelse behöver komma högre upp på agendan och behöver integreras i uppdrag, strukturer och processer. Detta framgår tydligt i Slutbetänkande av Kommittén för främjande av ökad fysisk aktivitet, Varje rörelse räknas – hur skapar vi ett samhälle som främjar fysisk aktivitet?, SOU 2023:29, som du kan läsa här. Make a Move tar fasta på flera av de slutsatser som lyfts i slutbetänkandet. Vi strävar efter att fler aktörer ska inse vikten av rörelseförståelse och bidra till ett rörelserikt samhälle på en bredd av olika arenor. Tillsammans kan vi göra skillnad på riktigt.

Vinster

Rörelse främjar hälsa, minskar kostnader och ökar livskvalitet

Fysisk aktivitet ger många positiva effekter för både individ och samhälle. Rörelse har en stark positiv påverkan på hälsan och minskar risken för en mängd sjukdomar. Rörelseglädje och positiva upplevelser i samband med fysisk aktivitet ökar välbefinnandet. I skolan har ökad rörelse en direkt koppling till bättre koncentrationsförmåga, minne och skolresultat. Samtidigt som den stärker den mentala hälsan genom att minska stress och ångest. Genom att erbjuda anpassade aktiviteter främjas också jämställdhet och minskade könsskillnader. Samhällsekonomiskt sparar ökad rörelse miljarder varje år tack vare minskade vårdkostnader och ökad produktivitet. Dessutom bidrar vardagsrörelse till miljömässig och social hållbarhet samt ökad delaktighet i samhället.

Röster från verkstaden

Ta del av insikter från några av initiativen inom Make a Move

Personal på skolor och förskolor som medverkat i Make a Move berättar om effekterna de sett av att öka rörelsen bland barnen.
Barn som är inskrivna på vikthälso- och diabetesteamet på Skaraborgs sjukhus får varje vecka chansen att röra på sig och ha kul hos Friskis&Svettis.
Lisa Holmström Gustafsson, Fritidschef i Lidköpings kommun, berättar hur de gick tillväga för att skapa Summer Move, aktivitetsytan som lockade 16 000 besökare första sommaren.
Mats Liljenberg, Kultur- och Fritidschef i Mölndals stad, berättar om hur Mölndals stad förändrats efter tiden som som pilotkommun i Make a Move.

Mer inspiration

Nedanför kan du hämta mer kunskap om rörelseförståelse och vinsterna med ökad rörelse.

Rulla till toppen