På Brattåsskolan i Mölndal har en medveten satsning på rastverksamhet och utefritids förändrat både stämningen på skolgården och i klassrummen. Genom strukturerade aktiviteter, tydliga uppdrag för personalen och en tro på att lärande sker överallt – även utomhus – har skolans personal sett positiva effekter på såväl elevernas trygghet som deras lärande och hälsa.
– Vi upplever idag en mer harmonisk skolgård. Färre konflikter, betydligt mer lek över åldersgränser och ett starkare socialt klimat där elever känner sig trygga med andra elever och pedagoger, säger Matilda, en av fritidslärarna bakom satsningen.
Struktur, syfte och glädje i rasten
Rastverksamheten på Brattåsskolan består av både rastaktiviteter och en rastbod där elever kan låna lekmaterial. Genom att skapa ett syfte med utevistelsen har personalen sett hur rasterna blivit mer än bara en paus – de har blivit en plats för utveckling, initiativförmåga och rörelseglädje. Se filmen om Brattåsskolans rastbod.
– Eleverna uttrycker att de gillar att vara ute, inte bara under skoltid utan också på fritids. Vi tror det handlar om att de känner sig trygga med att det finns planerade aktiviteter och vet vad de kan göra. Många startar också egna lekar och aktiviteter, både enskilt och i grupp – något vi ser som ett tecken på ökad fantasi och självständighet, säger Joakim, fritidslärare på Brattåsskolan.
Satsningen har gett goda effekter både på raster och under lektionerna. Personal vittnar om gladare och piggare barn, bättre koncentration, ökad kreativitet, självsäkra barn, starkare vänskapsband och ett större ansvarstagande. Även för skolpersonalen har satsningen inneburit tydligare uppdrag under rasterna och en gemensam förståelse för varför rastverksamhet spelar så stor roll för hela skolans klimat.
Från skolgård till skog – Utefritids med stort hjärta
Parallellt med rastverksamheten startade Brattåsskolan höstterminen 2024 ett utefritids, inspirerat av bland annat Eklandaskolans långvariga arbete. Med mottot ”allt man kan göra inne kan man göra ute”, flyttas fritidshemmets verksamhet ut i naturen – med en stark betoning på bland annat rörelse, samarbete, kreativitet samt fysisk och psykisk hälsa.
– Vårt mål är att erbjuda ett alternativ till det traditionella fritidshemmet där barn får lära sig om naturen, sin närmiljö och ha omsorg av naturen, säger fritidsläraren Daniel. Han berättar vidare att utevistelsen ger friskare barn, minskar konflikterna, lägre ljudnivå och mindre stress. Utevistelsen ger också en lärmiljö där eleverna lär med flera sinnen och kan leka i en könsneutral miljö där man skapar lekattribut av material från naturen.
Varje dag efter skolan samlas de 41 eleverna i årskurs 1 och 2 för att gå ut till en plats i skogen, där de får vara delaktiga i både aktiviteter och ansvar – från att bära material till att elda och tälja. Genom knivskola, samarbetsövningar och naturmaterial som lekattribut utvecklar barnen nya färdigheter och bygger relation till naturen. Att leta efter pinnar som är lagom att såga till och sedan tälja är en uppskattad aktivitet. När eleverna har gått igenom knivskolan och fått sitt knivkörkort, får de börja tälja inom ett särskilt knivområde.
– Att få grilla sin macka över öppen eld är en höjdpunkt, men det är också ett tillfälle för lärande. Vi pratar om vad som krävs för att göra upp eld och vilka regler som gäller i naturen. Det är lärande med alla sinnen, säger Niklas, Daniels kollega på utefritids.
Tips till andra skolor
Fritidslärarna på Brattåsskolan delar gärna med sig av sina erfarenheter till andra skolor som vill satsa på rastverksamhet eller utefritids:
- Avsätt tid i början av läsåret för att skapa lånesystem, bildstöd och veckoscheman för aktiviteter. Avsätt också tid för utvärdering och uppföljning.
- Våga testa nytt! Det som funkar en vecka kanske inte fungerar nästa – var lyhörd för elevernas intressen och behov.
- Skapa struktur med fasta aktiviteter och tydliga roller för personalen. Det skapar trygghet för både barn och vuxna.
- Dela upp skolgården i olika områden så att det blir tydligt vilken rastvärd som ansvarar för vad.