Make a Move-konferens lyfte kraften av samverkan 

Över 200 personer som representerade majoriteten av kommunerna i Västra Götaland, samlades för att ta del av arbetet inom Make a Move – satsningen som arbetat för att främja rörelserika samhällen. Konferensen fokuserade på att visa verkstaden som skett utifrån satsningens tre grundpelare: rörelseförståelse som förhållningssätt, samverkan över sektorsgränser och arbetet på olika arenor, som till exempel förskola, skola, fritid, hälso- och sjukvård, seniorverksamhet och samhällsplanering. 

En stark start med politisk uppbackning

Konferensen inleddes av Alex Bergström, ordförande för Kulturnämnden i Västra Götalandsregionen, som lyfte fram Make a Moves tvärsektoriella arbetssätt som svar på en av vår tids största utmaningar: att öka rörelse i samhället och hur arbetet kan påverka människor i alla åldrar. Stefan Gustafsson, ordförande för Kommunstyrelsen i Mölndals stad, underströk att Make a Move är en viktig pusselbit i deras arbete för att ge kommuninvånarna bättre livskvalitet. 

Rörelseförståelse som en livslång investering 

Linda Johansson, processledare på RF-SISU Västra Götaland, framhöll att trots att vi vet mer än någonsin om vikten av rörelse, har vi aldrig varit mer stillasittande än nu. Retoriken som använts hittills för att få fler i rörelse handlar till stor del om att ”man ska röra på sig för att inte bli sjuk”. Rörelseförståelse handlar, i motsats till detta, om att hitta varje människas inre glädje till rörelse för att vilja röra på sig hela livet.   

Dean Kriellaars, världsledande expert inom rörelseförståelse, skickade en videohälsning till deltagarna och hyllade Make a Move för deras arbete med att skapa en rörelsekultur i samhällena genom att samla många sektorer i detta arbete. ”Vi behöver sluta lägga allt ansvar på individen och istället skapa våra samhällen lämpliga för alla människors rörelseröster”. Se Deans filmklipp här.

Beatrix Algurén och Suzanne Lundvall från Göteborgs universitet lyfte forskning om rörelseförståelse, och vikten av att omsätta denna forskning i praktiken, vilket blir möjligt genom Make a Move.

”Kunskapen ska inte stanna inom universitetets väggar”, betonade Beatrix.

Hon framhöll att fysisk aktivitet kan förebygga eller förbättra över 40 olika hälsotillstånd. ”Just nu lägger vi enorma resurser på behandlande åtgärder inom hälso- och sjukvård. Många säger att vi inte har råd att satsa på det förebyggande arbetet men frågan är om vi verkligen har råd att vänta?”.

Implementering i kommunerna – ett långsiktigt arbete 

Lidköpings kommun och Mölndals stad har varit pilotkommuner i satsningen och har utformat och testat nya sätt att främja rörelse på olika arenor i kommunerna. Maria Hedén Sturesson, områdeschef Kultur och Fritid i Lidköpings kommun, berättade om hur kommunen genom Make a Move har kunnat bygga vidare på sitt arbete med folkhälsa. Mats Lilienberg, förvaltningschef Kultur och Fritid i Mölndals stad, lyfte fram Make a Move och det tvärsektoriella arbetet som en viktig del i deras arbete med att skapa en livslång hälsa för kommuninvånarna. Vid uppstart av Make a Move i Lidköpings kommun såg Maria vikten av att hitta personer i kommunen som var modiga nog att haka på i arbetet och trots att det kräver ett stort arbete för att få till samverkan är det värt det. Både Mats och Maria underströk betydelsen av politisk förankring och långsiktig samverkan för att åstadkomma hållbara förändringar.

Det fina arbete man gjort i kommunerna har lett till många konkreta insatser som har startat med kunskapshöjande tillfällen om rörelseförståelse. Några av många exempel är: nya aktivitetsytor, tillfällen där idrottsföreningar låter barn och seniorer prova olika idrotter, processledning för pedagoger på förskolor, extra satsningar på utlåning av utrustning till paraidrott, barn som får bestämma kring utformning av lekmiljöer, kunskapshöjande insatser om aktiva transporter och mycket mer. 

Samarbete mellan föreningsliv och hälso- och sjukvård 

Ett konkret exempel som lyftes extra under konferensen var samverkan mellan föreningslivet och hälso- och sjukvård som framfördes av representanter från Skaraborgs sjukhus. Barn med obesitas och diabetes har där fått möjlighet att delta i rörelseaktiviteter på Friskis&Svettis. Genom att barnsjuksköterskorna fått träffa barnen och vårdnadshavare på en annan plats fylld av glädje och kravlöshet har man istället för att prata om glädje till rörelse kunnat visa och peppa på plats. Och några av effekterna bland barnen är en ökad glädje och en starkare relation mellan vårdpersonal, barn och deras familjer. Barnen har visat ökad självkänsla och vågat utmana sig själva fysiskt på ett sätt som inte varit möjligt tidigare. 

”Nu har vi fått helt andra samtal med barnen och vårdnadshavare”, menade Alexandra Kargård, barnsjuksköterska på Skaraborgs sjukhus.

Regional samverkan ger kraft i förändringsarbetet 

Genom Make a Move bildades Rörelserådet i Västra Götaland, ett regionalt samarbetsnätverk av organisationer i Västra Götaland som fungerar som en referensgrupp där man utbyter idéer och erfarenheter, delar kunskap, utvecklar konkreta aktiviteter och sprider kännedom om rörelseförståelse och fysisk aktivitet. Representanter från rörelserådet delade med sig av sina erfarenheter från arbetet och genomgående ser man många fördelar med samverkan. Exempelvis bidrar Göteborgs universitet med forskning och utvärdering av insatser, Västra Götalands Parasportförbund bidrar med tillgänglighetsglasögonen, RF-SISU Västra Götaland bidrar med insikter om föreningslivet och GOCO Health Innovation City bidrar med insikter i samhällsplaneringen. Leif Nilsson, senior rådgivare på GOCO Health Innovation City betonade kraften i det regionala förändringsarbetet, ”Alla vi behövs, så även politiken”.

Från teori till praktik – konkreta exempel på framgång 

Under eftermiddagen fick deltagarna möjlighet att fördjupa sig i hur man arbetar med rörelse i praktiken, inom förskola, skola, fysiska miljöer eller seniorverksamhet. Här kunde man återigen se hur samverkan blir en viktig del i att nå resultat. Förskolor, skolor och seniorverksamheter samverkar med föreningslivet för att visa på möjligheter till en aktiv fritid, samhällsplanering blir en viktig del i skolan och förskolan för att skapa utemiljöer som bjuder in till rörelse osv. Det är fantastiskt att höra om några av de effekter man märkt av; kränkningsanmälningar som störtdyker på skolor, samhällsplanerare som nu tillfrågar barnen i utformandet av utemiljöer, seniorer som testar parkour och hittar nya meningsfulla sammanhang samt barn som orkar längre under lektionerna.  

Samverkan och rörelseförståelse – nycklar för framgång 

Sammanfattningsvis visade konferensen på kraften i samverkan, där både regionalt och kommunalt arbete spelar en avgörande roll för att skapa långsiktiga förändringar. Rörelseförståelse är en annan nyckel, där målet är att få människor att känna rörelseglädje genom hela livet, oavsett ålder. Många deltagare uttryckte hur kraftfullt tvärsektoriellt arbete är för att få igång rörelseglädjen i samhället på flera arenor samtidigt och Maria Hedén Sturesson lyfte en viktig aspekt i förändringsarbetet, ”Ibland handlar det om att samverka med rätt person istället för de med rätt funktion”

Några citat från deltagarna efter konferensen:   

”Kraften i tvärsektoriellt arbete, vilken kompetens, vilken kraft!!” 

”Det gav mig inspiration att fortsätta jobba tvärsektoriellt. All energi, glädje, värme och inspirerande människor! Att det finns så många runt omkring oss i samhället som gör så mycket bra för att få igång rörelseglädjen hos våra barn.”

”Rörelseförståelse, rörelserikedom och rörelsekultur – nya termer som kan ge stor effekt. Även hur vi kan tänka bredare i fysiska miljöer med fler kompetenser.”

”Glädje, gemenskap och pepp. Att så många olika instanser jobbar för samma mål är underbart”

”En fantastiskt dag på alla sätt, men det jag tyckte var mest intressant var att höra era olika sätt att arbeta mot samma mål. Kommunernas olika förutsättningar och att det är ett tillsammans-arbete.”

Rulla till toppen