När Lindome aktivitetsplats i Mölndal tar form är rörelseglädjen i centrum. Målet är att skapa en plats som väcker nyfikenhet, sticker ut och inspirerar till mångsidig rörelse. Genom att tänka nytt och gå utanför ramarna vill man locka fler – och uppmuntra till rörelse på kreativa sätt.
Mölndals kommun är i färd med att skapa en stadspark i varje större stadsdel. En av dem är ett grönområde längs Lindomeån som utvecklas med träd, planteringar, hundrastgård och annat som lockar ut människor i friska luften. Kommunen identifierade att Lindome saknar en näridrottsplats som är tillgänglig för allmänheten, och vände blickarna mot en grönyta intill en populär, nybyggd skatepark.
Örjan Nordlinder är gatuingenjör i Mölndals kommun och hanterar i vanliga fall frågor som belysning, trafiksignaler och större gatuprojekt. Nu kom ett ovanligare fall till honom: utvecklingen av grönytan där man beslutade att tänka nytt, och framförallt att tänka rörelseglatt.
– Vi satt och spånade utifrån Make a Move-perspektivet, och kom fram till att vi ska kalla det en aktivitetsplats istället. Tänker man idrottsplats så blir det lätt en fotbollsplan och några basketmål och sen är det bra med det. Vi ville öppna upp för fler former av rörelse, få med något som passar alla och göra en plats som sticker ut, säger Örjan Nordlinder.
Anläggningen skulle inte likna något annat som gjorts i Mölndal: man beslöt att välja bort de vanligaste modellerna av lekredskap, köpa större men färre utrustningar och kosta på dem mer. Skyltar sattes upp vid grönytan med en QR-kod där närboende kunde lämna förslag till vad de själva önskade sig. Över hundra svar kom in.
– Sedan pratade vi mycket om genus. Att tjejer också ska komma i rörelse, det blir så lätt att killarnas bollspel tar över. Vi ville göra platser där ungdomar kan hänga tillsammans och umgås, så är chansen stor att de också kommer i rörelse.
Tankearbetet ledde fram till en bred palett av aktivitetsmöjligheter som parkour, klätterställningar, multisportplan och grillplats. Schaktmassor som blivit över när skateparken anlades omformades till en så kallad puckelbollplan: ett kul och udda grepp med inspiration från Malmö. Det är en bollplan med ojämn yta där bollen kan rulla åt vilket håll som helst. Då sätts rigida regler ur spel och friare lek kan ta över. Under 2025 är platsen tänkt att bli klar.
För Örjan Nordlinder har det nya perspektivet med rörelseglädjen som ledstjärna börjat sippra in i allt fler delar av jobbet som gatuingenjör.
– Jag tycker att angreppsättet är bra och ger många intressanta möjligheter om man bara tänker till ett varv extra. Som att lägga extra omsorg vid belysning av cykelvägar eller sopsalta dem vid vinterhalka. När vi ändå ska asfaltera om en gata kanske vi kan ge bättre förutsättningar för att gå och cykla. Förhoppningsvis upptäcker Mölndalsborna att det faktiskt går att röra sig för egen maskin under större delar av året. Har man väl börjat tänka så här så smittar det ofrånkomligen vidare.